ASELSAN "Yılın İhracatçısı"

23.4.2014

​​​​​İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri

Türkiye'nin ihracatına yön veren firmaların ödüllendirildiği "İhracatın Yıldızları Teşvik Ödülleri" yarışmasında ASELSAN "Yılın İhracatçısı" seçildi.

Türkiye'nin ihracatına yön veren başarılı firmaların ödüllendirildiği "İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri" yarışmasında ASELSAN "Yılın İhracatçısı" oldu. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat ödülü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden aldı.

Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması, ekonomik büyüme ve kalkınmanın temel taşlarından biri olan ihracatın desteklemesi ile ihracatçı firmaların teşvik edilmesi amacıyla 12 yıldır düzenlenen "İhracatın Yıldızları" yarışmasının ödülleri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, DHL Express Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Markus Reckling, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın da katılımı ile​ düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Yarışmada, Cumhuriyetin 100'üncü yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi kapsamında katkı sağlayan ASELSAN, "2013 Yılında İhracatın Yıldızı" ödülüne layık görüldü.
ASELSAN’IN Ar-Ge’ye verdiği önem yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının yolunu açmaktadır. Türkiye’de kişi başına mal ihracatı 2 bin dolar seviyelerinde iken bu ASELSAN’da kişi başına 50 bin dolara çıkmaktadır. Yine ASELSAN Türkiye’nin ileri teknoloji ihracatının yüzde 5’ini gerçekleştirmektedir.
2013 yılında yaklaşık 1 Milyar ABD Dolarının üzerinde ciro yapan ASELSAN’da Ar-Ge’ye 383 Milyon ABD Dolar kaynak ayrılmış olup ASELSAN’ın savunma sanayi Ar-Ge’si içerisindeki payı ise %43’tür. Müşteri odaklı yaklaşımı ve teknolojiye yön veren güçlü kadrosuyla ASELSAN, Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem vermektedir. Sözleşmeler kapsamında yürütülen geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra özkaynaklarımız ile yürüttüğümüz Ar-Ge faaliyetleri de bulunmakta olup, parasal tutarı cironun %6’sı mertebesinde gerçekleşmektedir. Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek olan bu oran ASELSAN’ın son yıllardaki ortalama %15’lik büyümesi ile birleştirildiğinde, Ar-Ge harcamaları önemli artışlar göstererek 2013 yılında 383 Milyon ABD Doları seviyesine ulaşmıştır.
2013 yılında yapılan yatırımın %70’ı ilave teknoloji kazanımı amacıyla gerçekleştirilmiştir. ASELSAN’ın 2009 yılında yaklaşık 160 Milyon ABD Dolar Ar-Ge harcaması var iken bu değer 2013 yılında 383 Milyon ABD Dolarına ulaşmıştır. Ar-Ge Merkezlerimizde çalışan toplam personel sayımız 2009 yılında 1.469 iken şu anda 2.293’e ulaşmıştır. 2013 yılı ASELSAN’ın dünya savunma sektöründe ilk 50 arasında yer alma hedefine doğru emin adımlarla ilerlediği bir yıl olmuştur. İlk defa 2013 yılında gerçekleşen 2 yeni ülkeye ihracat ile birlikte toplam ihracat yapılan ülke sayısı 47’ye ulaşmıştır. 2013’te yurt dışı pazarlarda 213 Milyon ABD Doları yeni sözleşme ve sipariş almış olması bu anlamda önemli bir başarıdır. Hedef bölge/ülkeler belirlenmesi ve bu pazarlara odaklanarak yoğun pazarlama faaliyetleri yürütülmesi başarılı sonuçlar vermiştir.