DAKA Teslimatları Tamam

13.3.2015

ASELSAN tarafından geliştirilen ve tehdit torpidolara karşı denizaltıları koruyan DAKA Projesinin kapanışı dolayısıyla Macunköy Tesisleri'nde tören düzenl​endi.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat, çok önemli bir başarıya imza attıklarını belirterek, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Canpolat, ASELSAN'ın uzaydan denizin altına kadar Türk ordusunun ihtiyacı olan bütün teknolojileri millileştirme amacıyla çalıştığını dile getirdi. TSK'nın ASELSAN'da üretilen milli teknolojiler ile eskisinden çok daha güçlü olduğunu belirten Canpolat, sözlerini "Ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun" diye bitirdi.

ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken, Denizaltı İçin Akustik Aldatıcı Sistemi (DAKA) Projesi'nin, diğer akustik projeleri için de çok önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Eken de Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını dışa bağımlı olmadan karşılamayı kendilerine misyon olarak benimsediklerini ifade etti. ASELSAN'ın su altı akustiği alanındaki çalışmalarına 2006 yılında başladığını belirten Eken, firma olarak DAKA Projesi dışında da su altı akustiği alanında büyük yatırımlar yaptıklarını, bu alanda önemli bir birikim elde ettiklerini kaydetti.

DAKA Projesi'nin ilk milli torpido karşı tedbir sistemi açısından önemine işaret eden Eken, "Bundan sonraki diğer akustik projeleri için de çok önemli bir kilometre taşı" dedi.

MSB Müsteşarı Teknoloji ve Koordinasyon Yardımcısı Tuğgeneral Şaban Umut, DAKA projesinin Milli ünvanını hak ettiğinin altını çizdi. Tuğgeneral Umut, "DAKA, MSB koordinasyonunda bir Ar-Ge projesi olarak başlamıştır. Günümüz muharebelerinin teknoloji ağırlıklı olduğu ve teknolojiyi geliştirenlerin üstün olduğu bilinen bir gerçektir. Ordumuzun ihtiyacı olan sistemlerin yurt içinde geliştirilip üretilmesi önem arz etmektedir" dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Elektronik Sistemler Daire Başkanı Albay Necmi Yıldırım da şunları söyledi:

"DAKA, TSK'nın gizlilik ve vuruculuk açısından en önemli silahlarından olan denizaltıların bekasını artıracak bir projedir. Uluslar arası alanda daha çok kapalı bir alan olan torpido karşı tedbir sistemleri alanında mili bir ürün elde edilmiştir. Bu çerçevede bizimle her zaman uyumlu çalışan ve her biri fahri denizaltıcı olan çalışanlarınıza teşekkür ederiz."

İlk torpido karşı tedbir sistemi
DAKA Projesi 15 Nisan 2008 tarihinde başlayıp 1 Ekim 2014 tarihinde tamamlandı. Proje kapsamında AY sınıfı denizaltılar için 280, Preveze ve Gür sınıfı denizaltılar için 360 akustik aldatıcı ve karıştırıcı üretildi.

Türkiye'nin milli olarak ilk ve en büyük boyutlu akustik sistem projesi olan DAKA ile;

• İlk defa Milli Torpido Karşı Tedb​ir Sistemi geliştirildi.
  • DAKA Sistemi tüm denizaltılarımızda ortak olan yegane askeri sistem oldu.
  • Ülkemiz "Torpido Karşı Tedbir Sistemi" üretebilen birkaç ülke arasında yerini aldı.
  • Yüksek süratli sualtı aracı tasarımı, seramik üretimi, mekanik ateşlemeli ve elektriksel ateşlemeli ısıl pil tasarım ve üretimi, transdüser ve hidrofon tasarım ve üretimi gibi kritik teknolojiler ülkemize kazandırıldı. ​
  • Sualtı akustiğinde çok önemli bilgi birikimi ve altyapı kazanmış, diğer sualtı projelerinin de önü açıldı.