ASELSAN ve EUROJET arasında İşbirliği

20.1.2015

​Türk Savunma Sanayisinin lider kuruluşu ASELSAN ile dünyanın önde gelen savaş uçaklarından Eurofighter Typhoon'un EJ200 motor sistemlerini üreten EUROJET firması arasında işbirliği yapılmasına yönelik olarak bir Mutabakat Muhtırası imzalandı. İmzalar ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken ve EUROJET CEO'su Clemens Linden tarafından atıldı.

Firmalar arasında başlayan karşılıklı görüşmeler sonucunda yapılan bu anlaşma ile taraflar, motor kontrol sistemleri, motor sağlığı izleme sistemleri ve EJ200 motor programı kapsamında yazılım geliştirme konularındaki ortak çalışma alanında ilk adımını attı.

Motor kontrol sistemleri, motor üzerine yerleşik sensör verilerini kullanarak motorun optimum performansta çalışmasını denetleyen elektronik birimlerdir. Motor sağlığı izleme sistemleri yardımıyla, motor performansı uçuş esnasında izlenmekte ve toplanan verilerin yerde bulunan bakım merkezinde analiz edilmesiyle motor bileşenlerinin ve parçalarının kalan ömürleri hesaplanabilmektedir.

Yapılacak ortak çalışma kapsamındaki faaliyetlerin daha verimli yürütülmesi için tarafların katılımı ile düzenli olarak bir araya gelecek bir Yürütme Kurulunun kurulması ve ortak çalışılacak konularda ayrı çalışma gruplarının oluşturulmasına karar verildi.

​Taraflar, belirlenen konu başlıklarının ötesinde, potansiyel işbirliği kapsamının genişletilmesi konusunda da görüş birliğine vardı.

ASELSAN Hakkında

ASELSAN, Türkiye'nin en büyük ve teknolojik derinliğe sahip savunma sanayi kuruluşudur. ASELSAN, Seyrüsefer ve Aviyonik Sistemleri, Askeri Haberleşme Sistemleri, Radar ve Elektronik Harp Sistemleri, Elektro-Optik Sistemleri, Savunma ve Silah Sistemleri, C4ISR Sistemleri, Deniz Savaş Sistemleri, Profesyonel Haberleşme Sistemleri, Akıllı Ulaşım Sistemleri tasarımı, geliştirilmesi, imalatı, sistem entegrasyonu, modernizasyonu ve satış sonrası hizmetleri alanlarında teknoloji merkezi konumundadır. Bir milyar ABD dolarının üzerinde yıllık cirosu olan ve ihracatını sürekli arttıran ASELSAN, düzenli olarak dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi listesinde yer almaktadır.

ASELSAN hakkında detaylı bilgi için: www.aselsan.com.tr

​EUROJET Hakkkında

Eurofighter Typhoon uçağının EJ200 motor sisteminin geliştirme, üretim, bakım ve ihracat faaliyetlerini gerçekleştiren EUROJET Turbo GmbH, Rolls-Royce (İngiltere), MTU Aero Engines (Almanya), Avio Aero (İtalya) ve ITP (İspanya) şirketlerinin ortaklığındaki konsorsiyumdur.

Üstün ve yeniklikçi teknolojiyi temsil eden EJ200 motoru, olağanüstü performansını Eurofighter Typhoon üzerinde kanıtlamıştır.İlk motor teslimatının 2003 yılında yapılmasından bu yana geçen sürede, 1000 adedin üzerinde EJ200 motoru altı farklı ülkenin filolarına teslim edilmiş olup 500.000'den fazla uçuş saatine ulaşılmıştır.

EUROJET hakkında detaylı bilgi için: www.eurojet.de