ASELSAN’ın Ürdün’deki Fabrikası Açıldı

15.12.2014

​​ASELSAN ile King Abdullah II Design & Development Bureau (KADDB) Yatırım Grubu'nun (KIG) ortaklaşa kurduğu ve Ürdün Silahlı Kuvvetleri ile bölge ülkelerinin sınır güvenliği ekipmanlarının üretileceği fabrika, Ürdün Kralı II.Abdullah tarafından açıldı. Açılışa Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat ve ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Döver​ katıldı.

Kral II.Abdullah, kurdeleyi keserek Aselsan Middle East şirketinin Amman'da yerleşik elektronik ve elektro optik üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Ürdün Kralı II.Abdullah, daha sonra fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Tesis çalışanlarıyla toplu hatıra fotoğrafı çektiren Kral Abdullah'a, ASELSAN Middle East​ tarafından üretilen gece görüş dürbünü hediye edildi. Kral Abdullah, anı defterini imzalamasının ardından tesisten ayrıldı.

Bakan Yardımcısı Yardımcı, açılışta yaptığı konuşmada, "Teknolojisi yüksek, övüneceğimiz bir şirketin açılışı için buradayız. Daha yüksek ticaret rakamlarına ulaşmak için yerinde üretim ve teknoloji transferi yapılabilir" dedi.

"Küresel pazarlarda genişlemeye devam edeceğiz"

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Canpolat da tesisin sadece Ürdün değil, bölge pazarları için kurulduğunu ifade ederek, "Bu bir başlangıç. Zaman içinde burada başka yetenekler de kazanacağız. Yazılım tabanlı sistemler, elektronik kart üretimi yaparak bütün Ortadoğu ve Afrika'ya açılacağız. Ürdün'ün tüm Arap dünyası ile olan iyi ilişkileri göz önüne alındığında, en uygun noktanın burası olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Diğer bölgelerde de benzer şekilde yatırım yapacaklarını ve önümüzdeki dönemde dış yatırımlara ağırlık vereceklerine işaret eden Canpolat, "Bu yöntemle küresel pazarlarda genişlemeye devam edeceğiz. Ürdün de küresel pazarlara yerleşme stretejimizin bir adımı" değerlendirmesinde bulundu.

"Aselsan Middle East PSC LTD" isimli ortak girişim şirketi, Ürdün ve Ortadoğu pazarına yönelik cihaz ve sistemler üretmek amacıyla, yüzde 51'i KIG ve yüzde 49'u ASELSAN'a ait olmak üzere 2.000.000 Ürdün Dinarı sermaye ile kuruldu.

Aselsan Middle East'in Ürdün KADDB Endüstri Parkındaki son teknoloji ile donatılan fabrikasında, Türkiye'den transfer edilen teknoloji yoluyla Ürdünlü teknisyen ve mühendisler tarafından üretim gerçekleştiriliyor. Fabrikada gece görüş ve termal görüş cihazlarının üretim ve test hatları, çevre koşulları laboratuvarı, ölçüm ve kalibrasyon laboratuvarı, malzeme depolama ve paketleme hattı bulunuyor. 2015 ilk yarısında elektronik kart üretim ve test hattının da kurulması planlanıyor.

Şirket bünyesinde, ilk aşamada Monoküler Gece Görüş Cihazları, Gece Görüş Silah Dürbünleri ve Tanksavar Termal Nişangahları üretilmeye başlandı. Şirket ayrıca, Ürdün Silahlı Kuvvetleri'ne özel olarak tasarlanan ve dünyada eşi bulunmayan SAGER Termal Görüntüleme Sistemi üretimini gerçekleştirmiş, hatta ilk ihracat anlaşmasını da imzalamış bulunuyor.

İkinci aşamada, elektronik ve elektro-optik alanında başlayan ürün ve sistemlerin çeşitlenerek başta Haberleşme Sistemleri olmak üzere platform modernizasyon faaliyetlerine de girilmesi hedeflenmekte, yakın dönemde şirket içerisinde Ar-Ge faaliyetlerine başlanarak ortak tasarım ve geliştirme projeleri başlatılması da gündemdedir. Ürdün yan sanayine yapılacak benzeri teknoloji transferleri ile bölgeye teknolojik derinlik kazandırılarak kendine yeter bir ekosistem oluşturulacaktır. Erişilecek bu olgunluk düzeyiyle, Aselsan Middle East aynı zamanda Bölgesel Bakım Onarım Merkezi de olacaktır. Bu atılımlarla, Aselsan Middle East'in kısa sürede Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarında faaliyet gösteren güçlü Savunma Sanayi şirketlerinden biri olması amaçlanıyor.