ASELSAN büyümede dünya dördüncüsü

18.12.2014

Türk savunma sanayisi devler liginde yerini sağlamlaştırıyor. Dünyanın en büyük 100 silah üreticisinin satışları ortalama yüzde 4.5 gerilerken, ASELSAN yüzde 29'luk artış ile 22 basamak atlayarak 87'den 65'inciliğe yükseldi.

Türk savunma sanayi, rakiplerini geride bırakırken ilk 100'deki yerini de sağlamlaştırıyor. SIPRI'nin ilk 100 büyük şirket raporunda yer alan ASELSAN, 87'den 65'inciliğe yükselerek 22 basamak sıçradı. Türkiye'den listeye giren tek şirket olan ASELSAN, listede en hızlı yükselen dördüncü şirket olarak dikkat çekti. Cirosunu 2013'te 860 milyondan 1.1 milyar dolara çıkaran ASELSAN, Mitsubishi, Kawasaki ve Samsung gibi büyük markaları da geride bıraktı.

GELİŞENLER İÇİN YENİ KATEGORİ
SIPRI'nin her yıl hazırladığı çalışmanın bu yılki yeniliği ise gelişmekte olan ülkelere ayrı bir kategori açması. Bu kararda Türkiye, Brezilya, Güney Kore ve Singapur'un geçmişe oranla daha fazla üretim yapması etkili oldu. Raporda, "ASELSAN, 2010'da listeye girmesine rağmen hızlı bir yükseliş yaşadı" ifadeleri yer alıyor. Geçmiş yıllarda Amerika, Avrupa ve Rusya şirketleri dünya piyasasını tek başlarına domine ediyordu. Bugün en büyük pay yine ABD'de olsa da diğer ülkelerin payında artış görülüyor.