TSK ÇBSM Telsiz Projesi kutlama töreni gerçekleştirildi.

30.4.2015

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ASELSAN arasında 8 Nisan'da imzalanan "TSK Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz Projesi İkinci Tedarik ​​Grubu Sözleşme Değişikliğinin kutlama töreni gerçekleştirildi.

​
Savunma Sanayii Müsteşarlığı Nuri Demirağ Konferans Salonu'ndaki törene Savunma Sanayii Müsteşarı Prof.Dr.İsmail Demir, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Korgeneral (E) Orhan Akbaş, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker, Genelkurmay MEBS Başkanı Korgeneral Musa  Avsever, Genelkurmay MEBS Plan Koordinasyon Daire Başkanı Tuğgeneral Mesut Bedri Usta, K.K.K. Teknik Ve Proje Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Erdal Torun, Hava Kuvvetleri Komutanlığı MEBS Başkanı Tuğgeneral Atilla Yurttaş, Dz.K.K.Muhabere Elektronik Sistemler Daire Başkanı Albay Mustafa Düzgün ile çok sayıda askeri ve sivil yetkili katıldı.

Proje Birçok İlki ​​Barındırıyor

ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, burada yaptığı konuşmada, projenin, Türkiye ve savunma sanayi açısından bir çok ilki içerdiğini söyledi. Proje ile Türkiye'de ilk kez milli kripto ve elektronik koruma özellikli HF telsiz ailesinin gerçekleştirildiğini anlatan Eken, ayrıca, hava platformlarına yönelik de ilk kez özgün bir tasarım olan hava telsizinin yapıldığını ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, proje ile ilk kez havada, denizde ve karada kullanabileceği milli kriptolu bir telsiz çözümüne kavuştuğunu aktaran Eken, "Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz Sistemi ATAK, MİLGEM ve ALTAY gibi milli gururumuz olan platformların tüm haberleşme gereksinimlerini milli dalga şekilleri ve milli kripto çözümüyle karşılamakta, ayrıca NATO sistemleri ve envanterdeki diğer sistemlerle de uyum sağlamaktadır" diye konuştu.

ASELSAN'ın En Önemli İhraç Ür​​ünlerinden

Faik Eken, projede bugüne kadar geliştirilen ürünlerin arazi koşullarında denendiğini, birliklerde kullanıldığını ve alınan geri beslemelerle olgunlaştırılarak, seri üretim ile silahlı kuvvetlerde yaygınlaştırma aşamasına gelindiğini bildirdi. Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz Sisteminin, ASELSAN'ın en önemli ihraç ürünlerinden biri olduğunu aktaran Eken, şunları kaydetti:
"Halihazırda Pakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Endonezya ve Uruguay silahlı kuvvetlerinde yer alıyor. Pakistan ve Endonezya'da bu telsizlerin yerel üretimini gerçekleştirmekteyiz. Bu sene içinde Suudi Arabistan, Ürdün ve Kazakistan'da da yerel üretimin başlaması öngörülmekte. Bugüne kadar yapılan üretim ve teslimatlara bakıldığında, silahlı kuvvetlerimize bu proje ve benzer projeler kapsamında yaklaşık 2 bin adet çok bantlı sayısal müşterek telsiz teslim edilmiş durumda. İhracata baktığımız zamanda söz konusu ülkelere toplamda 12 binden fazla ihracat gerçekleştirilmiş durumda. Şu anda yurt dışından almış olduğumuz açık siparişlerin miktarı da 10 bin telsiz civarında."

​ASELSAN denilince akla ilk gele​​n şey telsiz

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de kendisinin yaşında olanların, "ASELSAN" denilince ilk akıllarına gelen şeyin telsiz olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demir,
ASELSAN'ın telsiz ve haberleşme teknolojilerinde çok iyi bir konumda olduğunu dile getirdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Korgeneral (E) Orhan Akbaş da konsept geliştirme çalışmalarından itibaren içinde olduğu projenin seri üretiminde de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Genelkurmay MEBS Başkanı Korgeneral Musa  Avsever de ASELSAN telsizlerine duyduğu güveni bir anısı ile aktardı. Korgeneral Avsever şunları söyledi:
“Hindistan’da bir savunma sanayii fuarına katılmıştık. Oradaki haberleşme ürünlerini incelerken Hintli yetkililer nereden olduğumuzu sordu. ‘Türküz’ yanıtını verdiğimizde ‘Biz size telsiz satamayız zaten. Sizin ASELSAN’ınız var” dediler. Gururdan gözlerimiz doldu.”

Milli Ve Güvenli Sayısal Krip​​tolu Telsizler

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz Tedariki Projesi kapsamında; Kara, Hava, Deniz, Özel Kuvvetler ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının çeşitli cins ve miktarlarda V/UHF ve HF 9661, 9671 ve 9681 kara, hava ve deniz telsiz ihtiyaçları için 14 Nisan 2008 tarihinde KDV hariç 24.401.033 $ tutarında sözleşme imzalandı. Proje kapsamında ülkemizde ilk defa milli olarak tasarlanacak olan 11 prototip grubu için ayrı ayrı yürütülecek şekilde tasarım ve seri üretim safhaları tanımlandı.

SSM tarafından kuvvetlerden gelen ek talepler doğrultusunda 12 Haziran 2009 tarihinde sözleşmede artırıma gidilerek sözleşme toplamı 77.734.503 $ oldu. 2010-2015 yılları içerisinde kara, hava ve deniz telsizleri için partiler halinde teslimatlar yapıldı.

Teslim edilen kara telsizlerinin kurulum ve bütünleştirme faaliyetleri için çalışmalar başlatıldı ve sözleşmeye 01 Temmuz 2011 tarihinde bu faaliyetler için toplam 3.670.458 $ tutarında Kurulum Bütünleştirme bedeli girilerek sözleşme toplamı 81.404.988 $ oldu.

Telsizlerin kullanıma geçirilmesinin ardından Kuvvetler yeni ihtiyaçlarını belirlemiş ve seri üretim tedarik sürecine geçildi. Kuvvetlerin ihtiyacının karşılanması için SSM tarafından 290.000.000$ tutarında ek alıma gidildi ve sözleşme toplamı 08 Nisan 2015 tarihi itibariyle 371.404.988 $ oldu.  Sözleşme kapsamına, mevcut telsiz alımının yanı sıra V/UHF Telsiz ailesini tamamlayan Deniz/Sabit Merkez Telsizleri ile araç içi haberleşmeyi sağlayacak olan İç Haberleşme Sistemi olmak üzere 2 yeni prototip grubu eklendi.

Stratejik ve Taktik Alanda Çok Bantlı, Çok Amaçlı K​ullanım

21. yüzyılda artan komuta, kontrol ve iletişim gereksinimleri ağ bazlı ve kesintisiz iletişimi zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple ASELSAN Yazılım Tabanlı Taktik Telsizler stratejik ve taktik alanda çok bantlı, çok amaçlı kullanım için tasarlandı.

ASELSAN V/UHF Telsiz Ailesi, yazılım tabanlı mimarisi sayesinde VHF ve UHF frekans bantlarında (30-512 MHz ) açık ve kriptolu ses, veri haberleşmesini ve taktik, stratejik ve PSTN ağlarla mobil telefon servislerinin otomatik entegrasyonunu taktik kullanıcılara sağlamaktadır.

ASELSAN HF Telsiz Ailesi de 1.6-30 MHz bandında Kara, Deniz ve Hava Platformlarında, güvenilir ve emniyetli haberleşme imkanını Yazılım Tabanlı Telsiz teknoloji alt yapısı kullanılarak sunmaktadır. Güncel standartlarla en gelişmiş HF teknolojileri kullanılarak ufuk ötesi ses ve veri haberleşmesi sağlanmaktadır.

ASELSAN’ın özgün tasarım olarak geliştirdiği milli ve güvenli sayısal kriptolu telsizler 2006 yılından itibaren partiler halinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girdi.