Katar için Milli Güç Birliği

7.10.2015

Antalya merkezli ARES Tersanesi, Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı için ürettikleri botların üzerinde ASELSAN Silah Sistemlerini tercih etti.

Katar İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyacı kapsamında, ARES Tersanesi tarafından farklı tiplerdeki 17 botun satışı konusunda sözleşme 2014 yılı içerisinde imzalanmıştı.

ARES, Antalya Serbest Bölgesinde kurulu modern tersanesinde ileri teknoloji içeren yüksek performanslı hücumbot ve devriye gemileri üretiyor ve çok çeşitli ülkelere ihraç ediyor. ASELSAN ve ARES, yaptıkları görüşmeler doğrultusunda, ASELSAN'a ait 30mm MUHAFIZ ve 12,7mm STAMP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemlerinin Proje kapsamında ARES Tersanesi'ne satışına ve botlara entegre edilmesine yönelik olarak iş birliği yapmak üzere mutabakata vardı.

Söz konusu Mutabakat Muhtırası 07 Ekim 2015 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve SSM Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Asuman Vangölü'nün şahitliğinde ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sedat Nazlıbilek, Genel Müdürü Dr. Faik Eken ve ARES Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu arasında imzalandı.

Uzaktan Kumandalı Silah Sistemleri

Özelliklerine ve kullanım alanına göre SARP, STAMP, STOP ve MUHAFIZ adını alan sistem üzerinde, lazer mesafe ölçer, uzun menzile ve yüksek hassasiyete sahip termal ve gündüz kameraları bulunuyor. Bu birimler ile gece, gündüz ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedefler tespit ediliyor, tanınıyor ve mesafe bilgisi dahilinde yapılan balistik hesaplamalarla etkili biçimde ateş altına alınıyor.

Birçok ülke silahlı kuvvetleri tarafından tercih edilen Sistem, kumanda birimi aracılığı ile uzaktan kumanda ediliyor. Bu sayede nişancı, karşı ateşe ve olumsuz hava koşullarına maruz kalmadan sistemi etkin bir şekilde kullanabiliyor. Otomatik video hedef takip özelliği ile hedef otomatik olarak takip edilebiliyor.​