Kazak Helikopterlerinde ASELSAN Ürünleri Kullanılacak

23.5.2014

Kazakistan ASELSAN Engineering (KAE), Eurocopter Kazakistan Engineering (EKE) ile birlikte Kazak Ordusunun helikopterlerinin modernizasyonu için çalışacak.

İmzalar, KAE ve EKE arasında başkent Astana’da devam eden Savunma Sanayi Fuarı KADEX’te atıldı.

EC-145 Helikopterinde KAE Aviyonikleri

2013’te Astana’da faaliyetlerine başlayan KAE, Eurocopter firmasının aynı şehirde faaliyete geçirdiği  Eurocopter Kazakistan Engineering (EKE) arasında genişletilmiş bir işbirliği mutabakatı anlaşması imzalandı.
Airbus grubunun iştiraki olan EKE ile imzalanan işbirliği anlaşması kapsamında Kazakistan’da yerli olarak üretilen EKE helikopterlerine KAE’de üretilecek aviyonik cihazlar entegre edilecek. Yapılacak çalışma ile helikopterlere farklı görevler için geliştirilen ASELSAN sistemleri entegre edilecek. Üretilecek helikopterler Kazak ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilecek. İşbirliği anlaşmasına KAE CEO’su Tarık Ziya Kaboğlu ve EKE CEO’su Tristan Serretta imza attı. Törene ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, Kazakistan Engineering (KE) Başkanı Bolat Smagulov ve Airbus Helicopters (AHD) temsilcisi Onesime Volkoff da katıldı.

Airbus ile İşbirliği Gelişiyor

ASELSAN, geçtiğimiz günlerde Berlin’de düzenlenen ILA Fuarında da Airbus ile bir mutabakat muhtırası imzalamıştı. Bu kapsamda sivil ve askeri aviyonik sistemler, uydu haberleşme sistemleri, elektro-optik ve laser sistemleri ve telsiz haberleşmesi alanında ihracat olanaklarını da kapsayacak şekilde işbirliği geliştirecek. ASELSAN ve Eurocopter KADEX 2012’de de bir mutabakat muhtırası imzalamıştı. Bu fuarda atılan imzalar ile işbirliğinin kapsamı çok daha genişletilmiş oldu. ​