Milli Helikopterde Çözüm Ortağı ASELSAN

6.8.2015

​Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) şirketleri ASELSAN  ile TUSAŞ arasında Özgün Helikopterlerde yer alacak aviyonik sistemlerin geliştirilmesi ve entegrasyonu için bir alt yüklenicilik sözleşmesi imzalandı.

TSKGV Genel Müdürü Orhan Akbaş'ın şahitliğindeki törende anlaşmaya ASELSAN adına Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şeker ve Genel Müdürü Dr. Faik Eken, TUSAŞ adına Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Bilgin ve Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı imza attı. Törene SSM ve TSKGV'den çok sayıda üst düzey yönetici katıldı.

Türkiye'nin ilk Milli Helikopter geliştirme projesi olan ÖZGÜN Helikopter Programı, TUSAŞ ile SSM arasında 26 Haziran 2013 tarihinde imzalanmıştı. Bu program kapsamında özgün olarak tasarlanıp geliştirilecek askeri ve sivil hafif sınıf prototip helikopterlere yönelik aviyonik ekipman geliştirilmesini, askeri/sivil sertifikasyonunu ve aviyonik sistem entegrasyonunu içeren "ÖZGÜN Helikopter Programı Alt Yüklenicilik Sözleşmesi" de TUSAŞ ve ASELSAN arasında imzalanarak yürürlüğe girdi.

Ülkemizin hem sivil hem de askeri pazardaki dışa bağımlılığını azaltmak adına çok önemli olan bu program kapsamında, aviyonik sistemlerin tasarımından ve entegrasyonundan ASELSAN sorumlu olacak. ASELSAN, ÖZGÜN Helikopter Programı ile kendi özgün sivil aviyonik suitini geliştirerek ülkemize önemli katma değer sağlayacak. Söz konusu suitin şu anda dünya pazarında var olan veya tasarlanmakta olan aviyonik suitler arasında en yenilikçisi olması hedefleniyor.

Ayrıca ASELSAN, temel kokpit ekipmanlarını, otomatik uçuş kontrol bilgisayarını ve aviyonik yazılımlar konusundaki birikimini kullanarak uçuş yönetim sistemini sivil sertifikasyona uygun olarak geliştirecek. Buna ek olarak, halihazırda mevcut hava platformlarında faal olarak kullanılan ASELSAN ürünü diğer aviyonik ekipmanların da helikopterlere entegrayonu gerçekleştirilecek.

İlk uçuşun 2018'de planlandığı programda, sivil konfigürasyondaki helikopter Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ve/veya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) sertifikasyonuna, askeri konfigürasyondaki helikopter ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı  sertifikasyonuna tabi olacak. Bu sözleşme kapsamında ASELSAN tarafından geliştirilen suit ile sivil dünya pazarına giriş açısından çok önemli bir adım atılmış olacak.

Prototip helikopterlerin sivil sertifikasyon sürecinin 2020 yılında tamamlanması planlanmakta. Helikopterlerin sertifiye edilmelerini müteakip seri üretim sözleşmesi ayrıca değerlendirilecek.