Türkiye’nin Yeni İhraç Kalemi: ASELSAN Stabilize Silah Sistemleri

30.9.2015

​​

ASELSAN tarafından çeşitli kalibrede silahların entegrasyonuna yönelik geliştirilip üretilen Stabilize Silah Sistemleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra on ülkenin silahlı kuvvetleri için hizmet veriyor.

Sistemin ihracatında son dönemde iki imza birden atıldı. Kazakistan ve Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin seçimi de ASELSAN oldu.

“Uzaktan Kumandalı Silah” ismiyle de bilinen sistem, sabit tesislerin korunmasından, araç ve gemilerin silahlandırılmasına kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde yer alan ASELSAN Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri, birçok ülkenin Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Silah Sistemleri, Hırvatistan, Katar, Kazakistan, Pakistan, Bahreyn, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Gürcistan ve Malezya Silahlı Kuvvetleri tarafından tercih edildi. ASELSAN, imzaladığı her yeni sözleşme ile Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri ihracat portföyüne yeni bir ülke daha ekliyor.

ASELSAN Silah Sistemleri Malezya’nın Hizmetinde

ASELSAN ile Malezya’da yerleşik bir firma arasında 15 Eylül 2015 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında teslimatı gerçekleştirilecek olan 30mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemleri, Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin botlarına entegre edilecek. Bugüne kadar 50’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştirmiş olan ASELSAN, imzaladığı bu sözleşme ile Güneydoğu Asya bölgesine ilk silah sistemi ihracatını gerçekleştirmiş olacak.

Kazak Ordusu da ASELSAN Sistemi Kullanacak

ASELSAN, 13 Ağustos 2015 tarihinde imzalanan sözleşme uyarınca Kazakistan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak üzere, Kazakistan endüstrisinin olanaklarını da kullanarak yerel ortakları ile SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemlerini (UKSS) üretecek. Bu sistemler Kazakistan Kara Kuvvetleri Komutanlığının zırhlı araçlarında kullanılacak.
ASELSAN’ın Kazakistan’daki ortağı KAE firması ile birlikte geliştirerek üretimini gerçekleştirecekleri SARP Sistemi, kara platformları için geliştirilmiş uzaktan komutalı stabilize bir silah sistemi.

BAE’ye Teknoloji Transfer Etti

ASELSAN’ın 2011 yılında Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yerel ortağıyla kurmuş olduğu IGG ASELSAN Integrated Systems (IAIS) firması, körfez ülkelerinin ihtiyacı kapsamında özellikle silah sistemleri alanında üretim, entegrasyon, test ve lojistik destek faaliyetlerini yürütüyor.

Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri

Özelliklerine ve kullanım alanına göre SARP, STAMP, STOP ve MUHAFIZ adını alan sistem üzerinde, lazer mesafe ölçer, uzun menzile ve yüksek hassasiyete sahip termal ve gündüz kameraları bulunuyor. Bu birimler ile gece, gündüz ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedefler tespit ediliyor, tanınıyor ve mesafe bilgisi dâhilinde yapılan balistik hesaplamalarla etkili biçimde ateş altına alınıyor.
Sistem, Kumanda Birimi aracılığı ile uzaktan kumanda ediliyor. Bu sayede nişancı karşı ateşe ve olumsuz hava koşullarına maruz kalmadan sistemi etkin bir şekilde kullanabiliyor. Otomatik video hedef takip özelliği ile hedef otomatik olarak takip edilebiliyor.