Türk ve Kazak Mühendisler Birlikte Çalıştı

23.5.2014
​Bir ASELSAN iştiraki olan Kazakistan ASELSAN Engineering (KAE), Kazak ortakları ile birlikte Kazak Ordusunun zırhlı araçlarının modernizasyonu için çalışacak.

Asimetrik tehditlere karşı geliştirilen ve ASELSAN ürünü sistemlerin entegre edildiği zırhlı keşif gözetleme aracı Astana’da devam eden Savunma Sanayi Fuarı KADEX’te görücüye çıktı.

Tanklar da Modernize Edilecek

​KAE, zırhlı araçların üretim ve bakımı alanında faaliyet gösteren Semey Engineering  firmasıyla da işbirliği mutabakatı yaptı. Anlaşma metninde KAE Genel Müdürü Tarık Ziya Kaboğlu ve Semey Engineering  Genel Müdür  Vekili  Ramil Bayazitov’un imzası yer aldı.  Törene ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman ve Kazakistan Engineering (KE) Başkanı Bolat Smagulov da katıldı.
Anlaşma kapsamında, KAE ve Semey Engineering , Kazakistan ordusunun envanterinde bulunan zırhlı araçların modernizasyonu için çalışılacak. İmzalanan işbirliği anlaşması ile Kazakistan ordusunun envanterinde bulunan T-72 Ana Muharebe Tankı, BTR, BRDM ve diğer zırhlı araçlarının son teknolojiler kullanılarak modernize edilmesi sağlanacak.

Fuar kapsamında KAE ve Semey Engineering mühendislerinin ortaklaşa çalışarak modernize ettikleri BRDM zırhlı aracı da kullanıcılara gösterildi. Araç, tam donanımlı mobil bir keşif gözetleme aracına dönüştürülerek fuarda ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Araç üzerinde ASELSAN ürünü uzun menzilli elektro-optik sistemler, SARP Uzak Komutalı Stabilize Silah Sistemi, ACAR Kara Gözetleme Radarı ve haberleşme sistemleri yer aldı.
Aynı bölgede ASELSAN ürünü termal nişangah ve atış kontrol sisteminin entegre edildiği BTR-70 Zırhlı Personel Taşıyıcı da sergilendi. Söz konusu araçların 2014 yılının ikinci yarısında Kazakistan Ordusu tarafından kabul testlerin yapılması planlanıyor.