ASELSAN ve TAQNIA DST Ortak Şirket Anlaşması İmzalandı

22.2.2016

​​Türkiye'nin savunma sanayi alanında ​önde gelen şirketi ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın (TSKGV) bir kuruluşu olan ASELSAN ile Suudi Arabistan kamu şirketi TAQNIA Defense and Security Technologies (DST) şirketi arasında Suudi Arabistan Savunma Elektroniği Şirketi kurulmasına yönelik ortak şirket anlaşması imzalanmıştır.

Tarafların yüzde 50-50 ortaklığıyla Suudi Arabistan'da bir limited şirketi olarak kurulan ortak şirket, inşa edeceği en gelişmiş teknolojik altyapı ve donanımlara sahip tesisiyle, Radar, Elektronik Harp ve Elektro-Optik teknolojilerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretilmesi ve satışına imkân sağlayarak Suudi Arabistan ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Anlaşma, DST ve ASELSAN şirketleri tarafından, TAQNIA Holding'in ana sponsorluğunda Riyad'da düzenlenen Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetler Fuarı'nın açılış töreninde imzalanmıştır. DST şirketi Genel Müdürü Dr. Hamad Alyousefi ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mustafa Murat Şeker ortak şirket anlaşmasını imzalamışlardır.​ Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Merkezi (KACST) Başkanı ve TAQNIA Yönetim Kurulu Başkanı Prens Dr. Turki Saud Bin Mohammed Bin Al-Saud ve Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) Prof. Dr. İsmail Demir şahit olarak anlaşmaya imza atmışlardır.

İmza töreninde, Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı, Genelkurmay Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Suudi Arabistan Büyükelçisi ile her iki ülkenin üst düzey yetkilileri de hazır bulunmuşlardır.

Prens Dr. Turki Saud Bin Mohammed Bin Al-Saud imza töreninde yapmış olduğu açıklamada "Bu anlaşma ile ülkemizin insan kaynaklarını, ekonomik büyümesini ve kalkınmasını geliştirecek olan dünya standartlarındaki bu tesisin kuruluşuna önemli bir yatırım yapmaktayız. İki ülke arasında savunma sanayi alanında gerçekleştirilen bu önemli işbirliği Suudi Arabistan'ın teknolojik inovasyon kapasitesinin gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Demir anlaşmayla ilgili olarak "Bu anlaşma, iki ülkenin savunma, ekonomi ve yatırım alanlarında yürütmekte olduğu stratejik işbirliğine önemli bir katkı sağlayacaktır. Türkiye ile Suudi Arabistan arasında kurulan bu önemli ortaklık bölgesel güvenliğin, istikrar ve barışın güçlendirilmesinde ciddi bir rol oynayacaktır."  açıklamasında bulundu.